Ik ben opgetogen over de initiatieven die door Escapardenne op de voet gezet werden in Wallonië en over de grote oversteek van het bos van het land van Chimay, die wandelaars, fietsers en ruiters bivakzones aanbiedt om te overnachten tijdens hun trektocht. Enthousiast hierover, heb ik er trouwens promotie over gemaakt in vorige artikels hier en hier.

11830839_10152958876762117_137791889_n

Maar…

Na enkele nachten op deze plekken te hebben doorgebracht, heb ik ( en eveneens mijn omgeving) kunnen vaststellen dat deze plaatsen jammer genoeg vaak slecht benut werden en dat we helemaal niet meer in het basisconcept waren :

  • Jonge feestgangers ( of mindere feestvierders ) bepalen hier hun oriëntatiepunt voor de nacht ( lawaai).
  • Ze kwamen er aan met de auto en lieten hun wagens op enkele honderden meters daarvandaan.
  • Vuilnis blijft er achter of wordt er verbrand. ( plastiek, conserven ) Sigarettepeuken worden er om het even waar gegooid.
  • Sommige plaatsen zijn bereikbaar met de auto, mensen komer er dus met hun voertuig enkel om te overnachten.
  • Vuurzones worden gecreëerd elders dan op de daarvoor voorziene plekken.

De bivakzones zijn achterhaald, paaltjes uitgerukt,… Deze prachtige, oorspronkelijk rustige en kalme zones in het hart van de natuur worden vulgaire toeristische kampeerplaatsen, luidruchtig en oncomfortabel voor mensen die rust nodig hebben na een dag van inspanning.

Het zou dus goed zijn het accent terug te plaatsen op zeker punten zodat in de toekomst iedereen sereen kan profiteren van deze zeldzame gelegenheden in Wallonië.


Inauguration du feu de camp du bivouac de Taille ! Merci #ESCAPARDENNE !

Een opvoedingsprobleem?

Volgens mij praten we hier inderdaad over een opvoedingsprobleem en meer bepaald opvoeding naar de natuur toe. Iedereen ( of bijna iedereen ) weet dat we geen sporen van onze doorgang in de natuur mogen nalaten, dat we onze sigarettepeuken niet om het even waar gooien, dat we geen plastiek verbranden, dat we ’s avonds niet schreeuwen in het bos , zeker niet in de nabijheid van een zone waar andere personen misschien slapen, enz…

Ja, jongeren hebben vrijheid nodig, ja, jongeren hebben ook zin in natuur… Maar ik denk dat de basissen om ervan te genieten niet aanwezig zijn.

Om van de natuur te genieten, moet je ze respecteren, door eveneens de anderen te respecteren.


Bonne soirée tout le monde :) Photo de @logandavidson

De zeldzaamheid van de plaatsen

…is eveneens een factor die je in rekening moet nemen. Dit soort initiatieven is zeldaam in Wallonië. Deze plaatsen zijn dus beperkt wat het aantal gebruikers per plek vergroot.

Tijdens mijn laatste bivak in ‘Les Tailles” waren we met 15, waarvan slechts 5 stappers ! De rest waren mensen gekomen met hun wagen. Zonder het vijftiental luidruchtige vakantiegangers uit het nabijliggende dorp te vergeten, die zich aan het einde van de avond ( rond 23 uur) toevoegden om hun marshmalows te komen bakken. Hallo, de rust!

Zelfs al gebeurt dit ( bijna ) telkens in een goede sfeer, zijn we totaal niet meer in het basisconcept… Het is essentieel om er in eerste instantie aan te herinneren dat deze plekken exclusief gereserveerd zijn voor mensen onderweg. Voor de andere zijn er genoeg kampings elders!


Bois prêt, tentes montées... ça sent l'apéro ! :)

Wat te doen?

Het is interessant te onderlijnen dat er voor elke plek een reglement bestaat , wat een goede zaak is , en dat men dat moet doen respecteren!

Escapardenne antwoordt mij het volgende : Om hieraan gelijkmatig te verhelpen hebben we in eerste instantie de boswachters van de betroffen kampen gecontacteerd, als eveneens de verschillende gemeentes zodat ze hun aandacht verdubbelen en hun aanwezigheid op het terrein verhogen…. en indien nodig , de fautievelingen beboeten.


Het is inderdaad van het hoogste belang dat de gebruikers enkele regels respecteren zodoende volledig van de site te kunnen genieten en die een maximum te kunnen behouden…

Kleine herinnering :

1° De bivakzones zijn enkel gereserveerd voor wandelaars, fietsers en ruiters.

2° Geen enkel gemotoriseerd voertuig, kampingwagen of aanhangwagen is er toegelaten.

3° Kamperen is enkel toegelaten in de daarvoor voorziene plaatsen. Elke vorm van kamperen buiten deze begrensing, wordt beschouwd als wild en kan dus vervolgd worden.

4° Bedankt om de netheid van de plaats te respecteren. Het achterlaten van vuilnis kan juridisch vervolgd woren, met uitzondering van gebruikt toiletpapier dat ingegraven en dus onzichtbaar moet zijn.

5° Dez bivakzones zijn bestemd voor stappers niet voor langdurig kamperen. Het is dus verboden meer dan twee opeenvolgende nachten op dezelfde plaats door te brengen.

6° Tenten zijn enkel toegestaan tussen 16h00 en 10h00. Geen tenten tijdens de dag!

7° Het maken van vuur buiten de daarvoor bestaande zones is buiten bescherming van de wet.

8° Het staat voor zich dat elke vorm van beplanting gerespecteerd moet worden. Een boom of een stuk ervan hakken of uitrukken is totaal verboden. Enkel het dode hout dat op de grond gevallen is mag voor het vuur gebruikt worden.

9° Gelieve de kalmte van de plek en de slaap van uw buren te respecteren.

10° Iedere gebruiker van een bivakzone of een rustpunt aanvaardt onvoorwaardelijk dit regelement.


Greetings from Belgium woods ;) Two days ago. #hammockliving @hammockliving

Ik hoop echt dat dit artikel door een maximum kampeerders gelezen zal worden en ze zich van de situatie bewust zullen worden. Ik ben misschien utopisch maar ik hoop dat op lange termijn, de situatie in de goede richting zal evolueren zodat we verder kunnen genieten van het geluk dat we hebben legaal te kunnen kamperen in België…

Article précédentUn bivouac en Belgique, mais avec RESPECT !
Article suivantTente MSR Hubba Nx
Maxime
Je suis Maxime, l'âme vagabonde derrière les récits de « Trekking et Voyage », une oasis pour les amoureux de randonnée, les assoiffés de voyages plus ou moins lointains et les fervents adeptes du plein air. J'ai toujours été passionné des immensités sauvages, des murmures de la nature et des aventures qui transforment l'âme. Tout en étant un épicurien qui savoure la vie à pleines dents, je te partage ici mes récits et mes coups de cœur. L'idée d'être une source d'inspiration et de partage d'expériences me plait, surtout quand les mots sont choisis pour leur vérité et leur utilité. Bonne lecture ! "Happiness is only real when shared" (Christopher J. McCandless dit « Alexander Supertramp »)  

TU ME LAISSES UN PETIT COMMENTAIRE ?

S'il vous plaît entrez votre commentaire!
Entrez votre nom ici

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.